Frank Schmitz (42) is na een zeer actief studentenleven bij onder andere Mesacosa, de studentenvereniging van de ALO in Groningen, werkzaam bij Gemeente Smallingerland. Al ruim 15 jaar is hij verbonden aan TAM als trainer. Zo is hij zeer betrokken geweest bij de invoering en naleving van het selectieplan, coachte hij jarenlang de selectieteams, maar staat hij toch bovenal bekend als passievolle aanjager van de selectiegroep in zijn trainingen. Lees hieronder hoe hij het ervaart als trainer bij TAM.

Zien is één en bewust naar handelen is twee. Dit is een belangrijke voorwaarde om een keuze überhaupt te kunnen maken.” Dit geldt voor zoveel dingen. Dit is niet alleen een van mijn vaste aanknopingspunt hoe ik tactisch de puntjes op de I probeer te zetten tijdens de selectietrainingen. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de keuze die TAM enkele jarengeleden ingeslagen heeft door niet alleen een beleidsplan voor de selectie op te stellen, maar ook de durf te hebben om voor een langere termijn hier commitment voor uit te spreken en ook actief na te gaan streven. In mijn tijd was TAM niet de hoogst spelende studententennisvereniging van Groningen. TAM deed ‘leuk mee’. Zij zagen dat de top op zijn retour was bij de concullega vereniging. Daar mede door het gemis aan commitment en het actief naleven en- streven van een gezamenlijk doel. Als je geen doelen stelt, dan ben je een stuurloos schip. Toen ik aantrad als trainer bij het sportcentrum, merkte ik dat TAM vanuit de groep het meeste uitsprak ‘meer’ te willen.

De groep wilde echt er sportief alles uit halen wat mogelijk is, maar dan wel gecombineerd met een gezonde dosis studentenleven. Dit is een erg belangrijke en leuke fase in ieders leven, dat simpelweg van invloed is op wat sportief (nog) mogelijk is. Het training geven aan een groep studentenselectiespelers is dan ook echt een vak apart. Als trainer weet ik wat vele selectiespelers als basis mee hebben gekregen en daarmee ook wat niet! Met deze aanknopingspunten zijn we bij TAM gaan trainen om onze gemeenschappelijke doelen na te gaan jagen. En met succes! Zodoende is het ons gelukt om, zonder te betalen, op eigen kracht de unieke prestatie neer te zetten om de eerste klasse te bereiken in de gemengde zondagcompetitie. Iets wat iedereen van buitenaf voor onmogelijk achtte, heeft TAM gehaald. Dit kan alleen werken als je er gezamenlijk in geloofd, het ZIET dat het kan en er bewust voor KIEST het met elkaar te willen gaan halen vanuit een gezamenlijk commitment.. Dat is wat TAM onder anderen zo mooi maakt. Het wordt uitgesproken en nageleefd! En mijn lijfspreuk komt bij TAM zodoende ook volledig tot zijn recht: “It’s not the destination, it’s the journey!” Kom bij TAM spelen als je deel uit wilt maken van die gezamenlijk ‘journey’ bij TAM!” ZIE dat het bij TAM kan, en KIES voor TAM!

Tot op de dag van vandaag zet Frank zich nog steeds in voor TAM. Alle inzet is dit jaar bekroont door Frank de titel te geven ‘lid van verdienste’.

Job van Eijk speelt al vele jaren voor TAM en heeft zijn weg omhoog gevonden van het derde team naar TAM 1! Voorheen speelde hij bij Tepci in Apeldoorn.  In onderstaand verhaal vertelt hij hoe hij kennismaakte met TAM en hoe zijn keuze tot stand kwam.

Een paar jaar geleden las ik in ‘Tennis Magazine’ over de hoogst spelende studentenvereniging in Nederland: TAM in Groningen. Ik wist toen al dat ik daar in mijn studententijd graag wilde spelen. Ik was echter 15 en dat doel was nog ver weg, maar in mijn laatste jaar middelbare school ging ik over naar 6 gymnasium en vond ik het tijd om kennis te maken met de club.

Ik ben in de eerste week van juli naar de TAM open gegaan om te kijken of ik de club leuk vond en natuurlijk om wat punten te halen. Vanaf het eerste moment voelde ik mij er thuis. Er hangt een geweldige sfeer en alle mensen zijn ontzettend aardig, open en gastvrij. Woensdagmiddag je punten halen en woensdagavond naborrelen in de jacuzzi met de wedstrijdleiding, mooi toch?

Na 7 dagen veel tennis en veel gezelligheid maakte ik destijds de terugtocht weer richting Apeldoorn. Gelukkig was er een paar maanden later het NK Minitennis, en kon ik weer genieten van een weekend gezelligheid op TAM.

Nog steeds is Job één van de heren die deel uitmaakt van TC BOO, het eerste team van TAM dat dit jaar uitkomt in de hoofdklasse!

Ingmar Scholte is al jaren lid van TAM en daarnaast heel betrokken en actief binnen de vereniging. Hij heeft een jaar lang de bestuursfunctie motivator bekleed en neemt hij nu zitting in het Dagelijks bestuur. Daarnaast speelt Ingmar al meerdere jaren in TC BOO en geeft hij les op de maandagavond. Hieronder lees je zijn ervaring bij de TAM (geschreven in het jaar 2015-2016).

In 2010 speelde ik op 15-jarige leeftijd mijn eerste TAM open. Het was één van mijn eerste A-toernooien en ik voelde me gelijk welkom. Het jaar daarna schreef ik me vanzelfsprekend weer in en dat was ook het jaar dat ik overging naar 6vwo waardoor mijn studiekeuze steeds dichterbij kwam. Ik wist dat de TAM de hoogst spelende studentenvereniging was en daardoor was eigenlijk de keuze van de studentenstad snel gemaakt. Alleen nog een studie vinden..;)

In mijn eerste jaar heb ik ervoor gekozen om de focus eerst op studie en tennis te leggen en heb daardoor eigenlijk alleen maar (met veel plezier) getraind bij TAM. Ik vond echt dat we een geweldige selectie hadden waarbij iedereen met elkaar goed kon opschieten, waardoor de trainingen altijd goed waren.

Aan het eind van dat jaar heb ik meer kennisgemaakt met de sociale kant die TAM te bieden heeft. Mooie feestjes zoals de opening van het nieuwe huisje, afsluiting van de competitie (terwijl ik zelf niet eens competitie speelde bij de TAM) en natuurlijk het TAM open. Ook ben ik meegegaan naar het ABN AMRO toernooi en Roland Garros,  echt geweldig om dat meegemaakt te hebben!

Sinds vorig jaar ben ik me  veel meer in gaan zetten voor de TAM. Ik heb de NRT functie binnen het TAM Open gedaan en was Praeses van de commissie die het NK-Minitennis organiseerde. Vorig jaar heb ik ook besloten om competitie te gaan spelen voor TAM. Ondanks dat ik ergens anders 1e klasse kon spelen heb ik toch gekozen voor TAM, puur voor de gezelligheid en het enthousiasme tijdens de competitie. Dat maakt voor mij de TAM echt one of a kind!

Momenteel zit ik ook in het bestuur van TAM als Motivator. Dit is echt een unieke ervaring die ik iedereen kan aanraden. Het is niet alleen leerzaam, je bouwt er ook vriendschappen mee op en je leert heel veel mensen kennen.

Zo zie je dat de TAM echt een veelzijdige vereniging is. Het heeft voor iedere tennisser wat te bieden en het is echt een geweldige aanvulling op je studententijd!

Mirte de Bakker (29) is eerstejaars lid bij TAM, ondanks haar leeftijd zou je het niet zeggen. Maar niks is minder waard want dit jaar maakt Mirte haar debuut in het eerste team en zal zij samen met Daniëlle, Job, Ingmar en Koen de strijd aan gaan in de hoofdklasse. Echter is dit voor haar geen onbekend terrein, in het verleden heeft ze al hoofdklasse gespeeld. Lees hieronder hoe zij het ervaart bij TAM.

In september 2018 ben ik naar het hoge noorden verhuisd na jaren gewoond te hebben in Utrecht en Rotterdam. Groningen was dan ook een volledig nieuwe ervaring voor mij. Een ding kende ik al wel uit Groningen: TAM. Binnen de tenniswereld is TAM ook in het zuiden bekend, voornamelijk als de gekke studenten die volledig in het oranje jaar in jaar uit het Davis Cup team naar de overwinning schreeuwen maar zeker ook als een van de hoogst spelende studenten tennis clubs.

Die gezelligheid is er ook als ik elke dinsdag en donderdagavond bij TAM op de tennisbaan sta. Het is ongelooflijk mooi om met een grote groep studenten  om daarna, als je wilt, te blijven hangen op de club. Naarmate we meer richting de competitie gaan (één van de hoogtepunten van het jaar, naast natuurlijk de clubkampioenschappen, NRT toernooi en NK mini!) komt daar voor de selectie op zondag nog het sparren bij en een aantal conditietrainingen. Alles om een top voorbereiding te hebben op de competitie zodat we met z’n allen kunnen vlammen.

Ben je op zoek naar een plek om al je energie kwijt te kunnen, op de tennisbaan, met een leuke groep studenten dat een mooie aanvulling is op je studie dan zou ik zeker bij TAM kom kijken.

Lars Eltingh is inmiddels 3de jaar TAMmer en komt uit in het 4de team. Voordat hij in Groningen kwam studeren speelde hij bij TV Epe.  Naast TAMmer is hij ook lid van Albertus Magnus, de grootste studentenvereniging van Groningen. 

Op het moment van schrijven is het alweer 2,5 jaar geleden dat ik me inschreef bij de mooiste tennisvereniging van het land. Ik had toen al 2 jaar niet getennist, en ik zocht naar een leuke sport die ik goed kon combineren met mijn studie. En via een paar oudere TAMmers die ik kende van thuis had ik gehoord dat het bij de TAM met zowel het tennis als de gezelligheid wel goed zat. Toen ik in de KEI-week bij de TAM kwam, was ik om. Het bleek een schot in de roos.

Binnen een aantal weken had ik een nieuwe groep vrienden. In het eerste jaar had ik namelijk het genoegen om samen met 16 anderen de bar te mogen runnen, en trainde ik ook weer fanatiek mee in de selectie. Wat ik leerde in dat eerste jaar is dat de sfeer op de TAM ontzettend inclusief en laagdrempelig is. De hoeveelheid activiteiten die op de TAM worden georganiseerd, in combinatie met die sfeer, zorgden er echt weer voor dat ik plezier kreeg in het tennissen.  

Daarnaast heb ik mij als lid van de selectie altijd bevoorrecht gevoeld. Uitkomen voor de selectieteams voor de TAM is fantastisch. Er zijn zoveel mogelijkheden om jezelf als tennisser, maar ook als persoon, te ontwikkelen bij de TAM. De faciliteiten die geboden worden zijn perfect voor het leven als student en als tennisser. Je kan zelf de juiste balans vinden tussen hard trainen en veel gezelligheid, en dat is altijd een goede combinatie. De climax, die dit alles samenbrengt, moet dan ook wel TAM Open zijn. Al je maten zijn op het park en je speelt hopelijk zo veel mogelijk potjes. Toen ik die week voor het eerst mee maakte wist ik dat het zijn van een TAMmer echt iets moois is.

Met TAMsche groet,

Lars Eltingh

Nina de Haan is eerstejaars TAMmer en speelt in het derde team. Hiervoor heeft ze gespeeld bij Cream Crackers, onze concurrent in de stad. Naast het tennissen is ze begonnen aan de studie Rechten.

Afgelopen jaar toen ik mijn gymnasium in Groningen had afgerond moest ik een keuze maken waar ik wilde gaan studeren. Naast school was ik altijd al veel bezig geweest met tennis. Een goede tennisclub vinden om naast mijn studie te gaan spelen  was dus een belangrijk punt voor mij. Na verschillende steden en universiteiten te hebben bezocht kwam het er uiteindelijk op neer dat ik in Groningen wilde blijven. De keuze voor de TAM was toen ook snel gemaakt. Ik had al veel goede verhalen over de TAM gehoord van mijn broer en wist dan ook zeker dat ik aankomend jaar in de paarse kleuren van de TAM op de baan wilde gaan staan tijdens trainingen en competitie. Dit was geen slechte keuze, want naast de hoogst spelende studenten tennisvereniging van Nederland is TAM ook zeker één van de gezelligste! Voor de training lekker samen eten en na de training gezellig samen een biertje. Wat wil je nog meer…